Aneka Masakan Indonesia

MAKANAN TRADISIONAL NEGERI PULAU PINANG

Diposting oleh Unknown on 25 Feb 2013

Anda ingin membuat masakan yang spesial buat keluarga... Kami menyajikan masakan khas Indonesia yang unik rasa, sehat dan hemat. Sajikan masakan Indonesia yang bergizi dan disukai oleh keluarga kita.

Untuk remaja atau ibu muda yang sedang ingin belajar, sangat pas mengunjungi alamat http://warteg-sederhana.blogspot.com/ ini karena kami menyertai nama bumbu dan cara memasaknya.. Disini Juga kami menyediakan aneka minuman sederhana khas Indonesia Yang pastinya disukai Keluarga Anda..

Yuk Simak Artikel Berikut Ini:


Laksa merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Bagaimanapun setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan bersama laksa memberikan nama yang tersendiri menurut di mana ia disediakan. Laksa Penang amat popular di Pulau Pinang.


Laksa terbaik di Pulau Pinang berbeza-beza mengikut kepada siapa anda bertanya di Pulau Pinang. Sesetengah orang akan memberitahu anda bahawa laksa terbaik adalah di Balik Pulau, manakala yang lain akan memberitahu anda ia adalah di Air Itam. Secara peribadi, saya harus mengakui bahawa saya tidak pernah rasa laksa Balik Pulau lagi tetapi jika laksa itu seperti  laksa Air Itam, rasa kedua-duanya sangat menggerunkan.

Apakah laksa Pulau Pinang? Laksa Pulau Pinang juga dikenali sebagai asam laksa, datang dari pulau Malaysia, Pulau Pinang. Ia dibuat dengan sup ikan kembung dan ciri utama yang membezakan adalah asam atau asam jawa yang memberikan sup rasa masam. Ikan direbus dan kemudian dikisar. Bahan-bahan lain yang memberikan laksa Pulau Pinang rasa tersendiri termasuk serai, lengkuas dan cili. Hiasan makanan biasa termasuklah hirisan pudina, nenas, bawang dihiris nipis, 'ha-ko', petis udang dan penggunaan kantan.

Posted by: Adam Miskan
Artikel Terkait :